Latest

The latest news from the Joomla! Team

Балканска конфедерација данас је донела одлуку о отказивању одржавања јуниорске Балканијаде у пливању која је требало да се одржи у првој недељи маја месеца о.г. Уз разумевање да ова одлука може изазвати велико разочарање спортиста и тренера који су се предано спремали за ово такмичење, водећи рачуна првенствено о здрављу свох учесника, одлучено је да се ово такмичење неће одржати у текућој години. 

Конфедерација земаља Медитерана је такмичење Комен куп у пливању, планирано за 19-21. јун 2020. године, одложила, а у наредном периоду Комен и Пливачки савез Грчке утврдиће да ли је могуће наћи одговарајући датум касније у току 2020. године.

Светска пливачка федерација - ФИНА, објавила је данас нови рок за остваривање норми за Олимпијске Игре - 29. јун 2021. године. 

Пливачки савез Србије обавештаваће јавност правовремено о свим информацијама и новитетима у календару међународних активности и такмичења које буду биле доступне, а у овом тренутку здравље, сигурност и добробит свих је наш приоритет број један.

 

Подсећамо чланство и све заинтересоване да је у току прелазни рок за пререгистрацију пливача, како предвиђа Регистрациони правилник Пливачког савеза Србије, који можете прочитати овде.

Како бисмо се прилагодили ванредном стању и пословању, Управни одбор Пливачког савеза Србије донео је посебну одлуку о спровођењу процедуре електронским путем, а одлуку у целости можете прочитати овде.

После одлуке Међународног олимпијског комитета и Организационог комитета Токио 2020 о новом датуму одржавања Игара (23. јул - 8. август 2021. године) Фина и Лен објавили су да ће у наредном периоду уследити прилагођавање календара активности и такмичења. 

Тренутно, отказана је већина квалификационих догађаја, неколико је одложено без нових датума. Фина је потврдила да ће сви квалификовани спортисти за ОИ задржати статус квалификованих спортиста, а о даљем процесу квалификација биће донета одлука.

С обзиром на нови датум Игара, Фина, у сарадњи са Пливачким савезом Јапана, у наредном периоду донеће одлуку о најприкладнијем решењу за датум одржавања Светског првенства у пливању које ће се одржати у Јапану у граду Фукуока у 2021. години. У наредном периоду очекује се одлука ЛЕН о датуму одржавања Европског првенства у пливању које је прелиминарно померено за датум 17. до 30. август 2020. године. Лен и Пливачки савез Мађарске ће најкасније у јуну месецу ове године, водећи рачуна о развоју пандемије ковид-19 и препорукама институција донети коначну одлуку о одржавању Европског првенства, не искључујући могућност померања такмичења на пролеће 2021. године.  

 

Светска антидопинг агенција (скраћено ВАДА) објавила је на својој интернeт презентацији појашњења у вези са протоколом тестирања спортиста у периоду пандемије Ковид-19. Објављено је да, чак и са посебним мерама у овим ванредним ситуацијама, неће бити прекида у планираним тестирањима спортиста који се налазе у регистрованој тест групи у земљама где нису уведене потпуне рестрикције у кретању спортиста.  

У заједничком саопштењу Међународног олимпијског комитета и Организатора Олимпијских Игара Токио 2020 наводи се да у тренутним условима и на основу информација Светске здравствене организације Летње ОИ Токио 2020 се одлажу и биће одржане у 2021. години, најкасније до лета.

Председник МОК, Томас Бах и премијер Јапана Шинзо Абе данас су донели заједничку одлуку о одлагању такмичења услед непредвиђене ситуације у вези са пандемијом Ковид-19. Обојица су изразили велику забринутост за здравље људи у свету и утицај који има на животе људи и на немогућност тренирања за спортисте. 

Тренутно је дефинисано да се такмичење помера за период који неће бити у 2020. години и да ће се одржати најкасније до лета 2021. године. Договорено је и да Олимпијски пламен остане у Јапану и да назив игара остане Токио 2020.

 

 

Водећи рачуна првенствено о здрављу и добробити свих наших чланова, Пливачки савез Србије отказао је све спортске манифестације, такмичења, припреме, догађаје, кампове, састанке или било које друге прилике због којих би појединци били у прилици да путују и бораве у затвореном простору.