14.марта 2020. године Влада Републике Србије донела је Одлуку о проглашењу епидемије болести Ковид-19 и позвала све на ограничено кретање у наредном периоду, позивајући се на ризик од коронавируса и забранила окупљање у затвореном простору. Ово укључује избегавање непотребних кретања, путовања и друштвених посета. Забрана такође  укључује тренинге и било каква окупљања на затвореном.

У светлу тренутне ситуације, након раније отказаног Отвореног првенства Србије 2020 и Зимских појединачних и екипних првенстава Србије у пливању  за пионире и за кадете, која неће бити одржана у другим датумима, Пливачки савез Србије обавезује све своје  чланице на отказивање свих такмичења у организацији пливачких удружења, а која су календару ПСС до даљњег. Одлука о отказивању такмичења ће се континуирано преиспитивати на основу података здравствених и владиних институција.

Последично, стављају се ван снаге сви рокови, датуми и поступци квалификација за међународна такмичења и кампове ПСС до даљњег, а како је ванредна ситуација проглашена у Србији ванредна и у смислу да се околности често мењају, наставићемо да поштујемо и пратимо савете Владе, надлежних институција и јавних здравствених институција како бисмо обезбедили најбоље услове за све укључене у систем спорта.

Када будемо имали прилику да проценимо одрживост програма и изводљивост одржавања манифестација и кампова обавестићемо пливачку и ширу јавност о ажурираном процесу квалификација.

 Подсећамо на савете Министарства здравља https://covid19.rs/ 

  • Често перите руке сапуном и водом (у трајању најмање 20 секунди) или користите средство за дезинфекцију на бази 70% алкохола.
  • Избегавајте блиски контакт са особама које имају повишену температуру, кијају и/или кашљу.
  • Избегавајте поздрављање руковањем и љубљењем, а са саговорницима одржавајте раздаљину од најмање једног метра.
  • Ако кашљете или кијате прекријте уста и нос надлактицом или папирном марамицом. Марамицу одмах баците у канту за отпатке са поклопцем и оперите руке.
  • Често проветравајте просторије у којима боравите.
  • Избегавајте окупљања са већим бројем људи у затвореном простору.
  • Не узимајте антибиотике на своју руку.
  • Маску користите само ако кијате или кашљете или уколико негујете болесне.

Достављамо и превод савета Светске пливачке федерације - ФИНА, које је доставила свим својим чланицама - Covid-19 Фина савети 

Пливачки савез Србије, заједно са свим спортским организацијама, дубоко је погођен тренутном ситуацијом. Знамо колико напорно раде сви наши спортисти и тренери да би се спорт наставио, али смо истовремено свесни да тренутна ситуација надилази спорт. Сви смо одговорни за јавно здравље и учинићемо све што можемо како бисмо подржали то и током тренутне пандемије.

 

Ако имате додатних питања, обратите се на This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.